
PPL Praktijk
Wat is een
PPL vergunning?
PPL staat voor ‘Private Pilot License’ en het geeft je initieel toegang tot de sportvliegerij. Het bezorgt jou een vliegbewijs met de toelating om met éénmotorige vliegtuigen te vliegen die voorzien zijn van een zuigermotor (klassieke sportvliegtuigen dus).
Net zoals bij een rijbewijs kan je jouw PPL vliegbewijs uitbreiden (niet het geval bij ULM) met andere bevoegdverklaringen zoals:
Nachtvliegen
Acrobatie
Instrumentvliegen (IFR)
Tweemotorige vliegtuigen (MEP)
…
Kom je medisch niet in aanmerking voor een PPL, dan kan een LAPL of Light Aircraft Pilot License een oplossing bieden. Dit is hetzelfde als de PPL maar je bent beperkt tot de éénmotorige vliegtuigen met zuigermotor (SEP). Uitbreiden kan in dit geval dan niet. Zowel de PPL als LAPL volgen dezelfde opleiding met dezelfde vliegtuigen.
Wat houdt de
praktijk in?
Het leukste gedeelte van de opleiding is natuurlijk het vliegen zelf, daar doe je het tenslotte voor. Tijdens deze opleiding ga je door verschillende fasen:
Fase 1: Basismaneuvers en landingen oefenen
Fase 2: Noodprocedures, basisnavigatie en eerste solovluchten
Fase 3: Geavanceerde navigaties & maneuvers en solo navigaties
Jouw totale praktijkopleiding moet minstens bestaan uit:
45 vlieguren in totaal
25u met instructeur
10u solo (alleen), waarvan 5u navigatie, inclusief een grote navigatie van 150 NM (275 km) met 2 tussenlandingen

Eens je een behoorlijke basis opgebouwd hebt, gaan we van start met het aanleren van noodprocedures. Je leert omgaan met motorpannes en andere technische problemen zodat je ook in abnormale situaties het hoofd koel kunt houden. In deze fase ga je ook enkele basisnavigatievluchten maken, daar leer je de kneepjes van het vak om op kaart en timing jouw bestemming te bereiken. Als alles goed verloopt zal je ondertussen één van de mooiste momenten van je leven meemaken, jouw eerst solovlucht! De instructeur zal het vliegtuig verlaten en laat jou even alleen opstijgen en landen. Iets om nooit te vergeten.
In het laatste onderdeel van jouw opleiding gaan we het niveau fors optillen. Met het praktijkexamen dat geleidelijk aan in zicht komt leer je navigeren naar andere vliegvelden in binnen- en buitenland. Daarnaast ga je nog wat extremere maneuvers oefenen en verlaat je het vliegveld van Kortrijk op je eentje tijdens enkele solo navigaties.
Tenslotte maak je jouw eindproef: een solonavigatie van 150 NM of 275 km met 2 tussenlandingen. Deze vlucht markeert het einde van jouw opleiding, je bent klaar voor het echte werk, jouw praktijkexamen. Maar wees gerust, je gaat ernaar toe met een rugzak aan methodes, ervaring en motivatie. En wanneer je groen licht krijgt van jouw examinator, dan kan het echte vliegavontuur beginnen!
Van eerste vlucht
tot examen
Wanneer je van start gaat met de praktijkopleiding krijg je om te beginnen een uitgebreide briefing nog vóór je de eerste vlucht uitvoert. Zo vermijden we dat je met duizend vragen het vliegtuig instapt. Wanneer je dan ingepland wordt voor een eerste vlucht en je al wat (optionele) zelfstudie hebt gedaan op ons leerplatform, ga je van start met de kennismakingsvlucht. Je leert het vliegtuig rustig aan kennen en waar nodig neemt de instructeur het stuur even over. Vervolgens ga je stap per stap door de eerste fase van de opleiding. De eerste vluchten worden vaak voorafgegaan door een korte briefing zodat je duidelijk begrijpt welke manoeuvers je gaat uitvoeren. Eens je de basis onder de knie hebt, leer je opstijgen en landen.

Onze manier
van werken
Terwijl er over het algemeen meer vlieguren gevlogen worden dan het opgelegde minimum lukt het bij A-VIATOR wél om dicht bij dat minimum te blijven — zonder aan kwaliteit in te boeten. Hoe komt dat?
Strakke planning: je vliegt regelmatig en blijft in de flow.
Slim leerplatform: je groeit ook naast het vliegen.
Gerichte briefings: meer leren op de grond = minder tijd verspillen in de lucht.
Ervaren instructeurs: ze herkennen snel waar je vastloopt en sturen snel bij.
Doordacht leerplan: leerlingen van elk niveau volgen vlot mee aan hetzelfde tempo.
Efficiëntie, zonder compromissen, dat is onze standaard.
Digitale
ondersteuning
Dankzij ons uniek leerplatform, dat zowel online als offline beschikbaar is, heb je het gevoel alsof jouw opleiding in je broekzak zit:
Persoonlijke progressie is meteen zichtbaar
Je weet exact wat je volgende les mag verwachten
Essentiële leerstof & ondersteunende zelfstudie
Praktische tools & handleidingen